среда, 18 сентября 2024 г.

Місто наших мрій - мій Херсон і твій!

 


 День міста 

    Херсон

 


   Херсон — місто з багатою історією та культурою, яке щорічно святкує свій День міста у третю неділю вересня. 

Важливим етапом в історії міста стало 2022 рік, коли Херсон було визнано “Містом-героєм України” за масовий героїзм та стійкість громадян під час відсічі збройного російського вторгнення. На початку березня 2022 року місто було тимчасово окуповано російськими військами, але 11 листопада 2022 року, під час контрнаступу на півдні України, Херсон було звільнено Збройними Силами України.

Нація, що читає – непереможна!

Добірка книг, на які варто звернути увагу напередодні Дня міста. 

Вірші народжені війною!

Рядки просочені болем…

Перша збірка Михайла Олійника, “Незламний Херсон”. Друга частина – “Цвіт акації в окупації” – є продовженням циклу віршів на воєнну тематику. Третя частина – “Я розкажу вам про Херсон”.

До першої частини поетичної трилогії  - збірки під назвою "Незламний Херсон" - увійшло небагато поезій, це суто вірші про Херсон та безпосередньо географічні особливості херсонського краю.

Друга частина поетичної трилогії має назву "Цвіт акації в окупації". Ця збірка присвячена херсонцям, які пережили рашистську окупацію 2022 року, зберегли та захистили українську ідентичність міста

У третій частині поетичній трилогії  - збірці "Я розкажу вам про Херсон" -  зібрано 100 поезій про рідне місто. Книга ілюстрована кольоровими роботами знаного херсонського художника Олександра Степаненка. 

"Сни про Херсон", Артем Петрик

Історик Артем Петрик, який вісім місяців прожив в окупованому Херсоні, написав книгу, в основі якої його щоденникові записи, зроблені у той період.

"Ця книжка не про мене, вона саме про Херсон. Своєю місією я вбачав зафіксувати у формі оповідань усе те, що довелося бачити й чути мені та іншим людям, які опинилися в жорнах окупації", - зазначив Петрик Книга "Сни про Херсон" написана на основі щоденника, який історик вів в окупації. Він описав перші дні після захоплення міста російськими військами, опір місцевих мешканців окупантам, розгортання волонтерської діяльності.

Мовчан А. Окупація : роман-хроніка


Роман перш за все про незламність херсонців. Це невигадана автобіографічна оповідь, де все розказане відбувалося насправді, про початок повномасштабного вторгнення, про перші часи окупації й про звільнення рідного міста.

У книзі в хронологічному порядку описані початок повномасштабного вторгнення, окупація та визволення Херсона очима молодої родини, пожежного-рятувальника Віктора і поетки Альони та їхнього друга Костянтина.

Розповіді доповнені фотографіями й авторськими віршами, у яких назви — це дати написання.

Це перша прозова книга херсонської поетки, засновниці «Поетичної шафи». До тепер вона писала вірші. З початку повномасштабного російського вторгнення, всі твори про війну та окупацію Херсона.

«Щоденник окупації. Херсонщина 2022»


Жителька Білозерки Херсонської області Ангеліна Вєтрова стала письменницею несподівано для себе. Кілька днів тому з друку вийшла книга "Щоденник окупації. Херсонщина 2022", створена з повідомлень, які Ангеліна надсилала своїм синам, перебуваючи в окупації.
Мешканка Білозерки Ангеліна Вєтрова дебютувала в якості письменниці – днями надруковано її книгу «Щоденник окупації. Херсонщина 2022». Твір складається з повідомлень, які жінка надсилала синам у соцмережах. Вона описувала все, що відбувалось з нею та її родиною під час російської окупації Білозерки. Раніше Ангеліна Вєтрова працювала бібліотекаркою у районній 
Євген Вєтров є головним редактором цієї книжки, тому що він готував макет, він зробив всі картинки. Книжка двомовна: з одного боку українська, з іншого — англійською мовою.

"Життя непередбачуване, воно не питає чи хочемо ми переживати ті чи інші події, воно просто дає нам цей досвід. Наша задача – переживаючи його, зберегти світло всередині".

Кожна прочитана книжка – це сила, надія, 

це ковток спокою, це непохитна віра 

у перемогу...

"Привези нам мир і Перемогу".



Комментариев нет:

Отправить комментарий

Дякую за Ваш коментар!Він з'явиться після схвалення модератором.